Γ΄ Εθνοσυνέλευση (Επίδαυρος)

Επαρχία Λιδωρικίου

Ανάδειξη αντιπροσώπων

Με βάση τη διακήρυξη της Προσωρινής Διοίκησης για τη σύγκληση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης (1826), στην επαρχία Λιδωρικίου αναλογούσαν δύο πληρεξούσιοι.

Η συνέλευση των είκοσι τριών εκλεκτόρων, την οποία αποτελούσαν οι δημογέροντες, οι πρόκριτοι και αντιπρόσωποι χωριών της επαρχίας, πραγματοποιήθηκε τη 1η Φεβρουαρίου 1826 στο χωριό Γρανίτζα (σημ. Διακόπι Φωκίδας) και ανέδειξε πληρεξούσιους τον Αναστάσιο Αναγνώστου Λιδωρίκη και τον Δημήτριο Παπανικολάου. Την ίδια ημέρα ο έπαρχος Λιδωρικίου και Μαλανδρίνου Μήτρος Λιβερόπουλος επιβεβαίωσε τη γνησιότητά της διαδικασίας. Το έγγραφο εξετάστηκε στις 24 Μαρτίου 1824 στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία έκανε δεκτούς και τους δύο πληρεξούσιους. Η νομιμότητα της εκλογής επιβεβαιώθηκε στις 6 Απριλίου 1826 και από την επιτροπή εξέτασης των πληρεξούσιων εγγράφων της Εθνοσυνέλευσης.

Πηγές

Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας, τ. 20, Αθήνα 2001, σ. 98-99, 147.

Πληρεξούσιοι

Παπανικολάου Δημήτριος
Παραπομπή

Μαργαρίτα Λιάγκα, «Γ΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου – Λιδωρικίου», Α΄ Ελληνική Δημοκρατία. Άτλαντας δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ – Βιβλιοθήκη της Βουλής, Αθήνα 2022 (ημερομηνία πρόσβασης xx/x/xxxx)