Γ΄ Εθνοσυνέλευση (Επίδαυρος)

Επαρχία Σαντορίνης, Ανάφης και Αστυπαλαίας

Ανάδειξη αντιπροσώπων

Με βάση τον εκλογικό νόμο και τη διακήρυξη της Προσωρινής Διοίκησης για τη σύγκληση της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο (1826), στην επαρχία Σαντορίνης, Ανάφης και Αστυπαλαίας αναλογούσαν δύο πληρεξούσιοι.

Η επαρχία δεν αντιπροσωπεύτηκε στις συνεδριάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο. Ωστόσο από μια αναφορά του επάρχου Ιωάννη Κοκκίνη προς το Εκτελεστικό Σώμα με ημερομηνία 12 Μαρτίου 1826 σχετικά με τις τοπικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, γνωρίζουμε ότι στην επαρχία είχε πραγματοποιηθεί εκλογή, σε άγνωστη ημερομηνία, από την οποία είχε αναδειχθεί ως πληρεξούσιος από συνέλευση εκλεκτόρων ο Παναγιώτης Καραβίας. Ανθυποψήφιος του Καραβία ήταν ο Νικόλαος Ιγγλέσης, εκλέκτορας των Φηρών, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επειδή δεν εκλεγόταν πληρεξούσιος όπως αξίωνε, είχε διαλύσει τρεις φορές την επαρχιακή συνέλευση για την εκλογή πληρεξουσίου, οικειοποιούμενος το ρόλο των υπολοίπων εκλεκτόρων. Οι διενέξεις μεταξύ των δύο φατριών έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με την απόπειρα δολοφονίας του Π. Καραβία από κάποιους Κεφαλλονίτες στις 21 Ιανουαρίου 1826, με ηθικούς αυτουργούς τρεις ντόπιους πολιτικούς του αντιπάλους (Βασίλειος Μαρκεζίνης, Νικόλαος Ιγγλέσης, Γρηγόριος Καλαβρίας), ενώ ένα μήνα αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου, ο έπαρχος αναχώρησε από την περιφέρειά του, καταγγέλλοντας τη δράση των αντιπάλων του Καραβία.

Πηγές

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχείο Υπουργείου Εσωτερικών (περιόδου Αγώνος), φάκ. 90, αρ. 129-130.

Παραπομπή

Σάκης Δημητριάδης, «Γ΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου – Σαντορίνης, Ανάφης και Αστυπαλαίας», Α΄ Ελληνική Δημοκρατία. Άτλαντας δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ – Βιβλιοθήκη της Βουλής, Αθήνα 2022 (ημερομηνία πρόσβασης xx/x/xxxx)